Onderdeel van

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.

teameiffel.nl
0

Ruby creëert duurzame speelplekken in Amsterdam

Blog / 19-08-2024

Ruby Smits legt als projectleider bij de gemeente Amsterdam speeltuinen en groen aan. Door te fungeren als schakel tussen aannemers, stakeholders, opdrachtgevers en omwonenden realiseert ze speelplekken die een afspiegeling zijn van de omgeving. Ruby: “Ik kan mijn passie voor stedelijke ontwikkeling en community building inzetten in dit werk. Dat ik vanaf begin tot eind het hele project meemaak en veel invloed heb op het traject, maakt het extra leuk.” 

Ruby heeft door heel Amsterdam zo’n 16 projecten lopen. Bij ieder project heeft ze te maken met andere omwonenden en belanghebbenden. Het participatietraject met inwoners is volgens haar een van de belangrijkste aspecten bij het realiseren van een speeltuin. Door omwonenden te betrekken bij de plannen realiseert ze voor iedere buurt een unieke speelplek. “Denk bijvoorbeeld aan kinderen in een aandachtswijk. Voor hen is het niet vanzelfsprekend dat ze in de zomer op vakantie gaan, de speeltuin is dan hun zomeractiviteit”, vertelt Ruby. “Dat is heel anders dan wanneer je werkt aan een project in een welvarende wijk.”

Door een brug te bouwen tussen de technische aspecten van het project en de omwonenden, creëert ze toekomstbestendige speeltuinen. Ruby: “Ik kijk per buurt met wie we te maken hebben en hoe we binnen de gestelde kaders tegemoet kunnen komen aan hun wensen.”

Duurzame speelplekken 

Daarnaast houdt Ruby zich in haar werk veel bezig met het thema duurzaamheid. “Veel speelplekken in Amsterdam zijn betegeld en er wordt vaak asfalt gebruikt. Ik zie ieder project als een kans om dat anders te doen”, vertelt ze. “Ik kijk hoe we de speeltuinen kunnen vergroenen en of we de hitte in de stad kunnen voorkomen, bijvoorbeeld door, als het mogelijk is, bomen te planten.”  

Variërende opdracht 

Ruby is van begin tot eind betrokken bij het realiseren van de speeltuinen. “En ik heb vrij veel invloed op hoe we dat doen en hoe we inwoners betrekken, dat vind ik leuk aan mijn werk”, zegt ze. Zo laat ze kinderen hun ideale speeltuin tekenen of vraagt ze basisschoolleerlingen om mee te denken over hun toekomstige speelplein. “En aan het einde van het traject heb je een concreet resultaat waar je langs kunt rijden en kinderen ziet spelen. Dat is echt heel leuk.” De opdracht in de gemeente Amsterdam biedt veel variatie. “Iedere keer als ik een speelplek oplever denk ik: ‘nu heb ik alles gezien’, maar dan krijg ik een nieuw project met allemaal nieuwe uitdagingen die creatieve oplossingen vergen”, vertelt Ruby. “Omdat ik met veel projecten te maken heb, is iedere dag anders. Dat houdt het interessant en vind ik erg belangrijk in mijn werk.”

Werken bij EIFFEL Projects 

Dat consultants vanuit EIFFEL Projects aan de slag kunnen bij uiteenlopende opdrachtgevers, is volgens Ruby een enorm voordeel. “Mijn vorige opdracht was bij een groot infrastructureel project, waar ik slechts een klein onderdeel van was. Ik merkte dat ik meer behoefte had aan kleine opdrachten waar ik van begin tot eind betrokken ben en direct resultaat zie”, vertelt ze. “Ik vind het erg fijn dat wanneer ik een nieuwe uitdaging zoek in mijn werk, ik dat kan aangeven bij EIFFEL Projects en er echt met me wordt meegedacht.”

Haar huidige functie is compleet anders dan de vorige. “Ik ben junior en kwam uit de aannemerij; dat is andere koek dan werken bij een gemeente”, zegt Ruby. “Maar het mooie aan EIFFEL Projects is dat ze je het vertrouwen geven om in een bepaalde functie of opdracht te starten. Ik had er interesse in en werd erg enthousiast van de rol als projectleider bij de gemeente Amsterdam, dus kreeg ik de kans om in het diepe te springen. Dat heeft mooi uitgepakt.”